Zin in Soest - tips

Online mediteren

Nu lijfelijke nabijheid vanwege de coronacrisis ingeperkt is, is het extra fijn om samen met anderen online te mediteren. Het Han Fortmann Centrum biedt daartoe de gelegenheid. De sessies worden georganiseerd tot 12 juni. De sessies zijn steeds van 19.30 tot 19.55 uur.

In deze tijd van extra onzekerheid, ongerustheid en stress kan meditatie een zinvol hulpmiddel zijn om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. In alle hectiek van de dag is het fijn even te ontspannen, contact te maken met jezelf en meer in het moment te zijn.

De meditatiesessies zijn voor iedereen gratis te volgen via een smartphone, tablet of pc. Na aanmelding kan men per dag besluiten om al dan niet mee te doen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van het Han Fortmann Centrum. Deelnemers ontvangen dagelijks (tot en met 12 juni) een herinneringsmail met een link naar de sessie van die dag. De sessies vinden plaats via Zoom.

Voor vragen of nadere informatie kunnen belangstellenden mailen naar: info@hanfortmanncentrum.nl of bellen naar 06 - 50 63 32 99.

Licht om door te geven

De komende weken kunt u elke zaterdagavond om 18.00 uur kijken naar een speciale serie van Met hart en ziel (KRO-NCRV). Scriba ds. René de Reuver blikt in een aantal korte meditaties vooruit naar Pinksteren.

#Nietalleen: hoopvolle verhalen uit het land

Overal in het land staan kerken en organisaties onder de vlag van #Nietalleen klaar voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kerk in Actie-directeur Jurjen de Groot ging op Eerste Paasdag met vrijwilligers op pad om maaltijden rond te brengen aan kwetsbare Rotterdammers: "Je ziet hoe deze crisis op mensen inhakt."

Bekijk de video: Hulpkeuken in Rotterdam #nietalleen (youtube.be) U verlaat zininsoest.nl

‘We want food!’ - Help een stille coronaramp voorkomen

In Afrika worden kwetsbare gemeenschappen op dit moment hard getroffen door het coronavirus U verlaat zininsoest.nl. Hoewel het aantal slachtoffers nog beperkt is, ervaren velen de heftige gevolgen van de lockdowns. Geen werk betekent geen eten. En dus schreeuwen kinderen in Zuid-Afrika het uit naar de politie, die de rust probeert te bewaren: ‘We want food!’

Kerken zien zich geplaatst voor een enorme opdracht: zoveel mogelijk mensen van eten voorzien en voorkomen dat ze van honger omkomen. Kerk in Actie ondersteunt deze kerken. Uw hulp is daarbij onmisbaar.

Wilt u ook helpen? Maak uw gift over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Wereldwijd strijden tegen corona' of doneer online. Bedankt voor uw trouwe steun!

Dagelijks ochtendgebed

Predikant Gertine Blom plaatst elke ochtend een ochtendgebed op haar website (gertineblom.com): een eenvoudig liturgisch gebed met mooie ochtendliederen en wisselende bijbellezingen. Om te lezen, zo snel of langzaam als u zelf wil.

Kunst als troost

Anne-Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar, maakt korte filmpjes (youtube.com) waarin ze vertelt over kunstwerken en moderne iconen die ze de afgelopen periode heeft gemaakt. Ze zijn gebaseerd op bijbelverhalen die in deze periode troost kunnen bieden.

Live getijdengebeden

Alleen thuis, maar toch samen bidden? Via een livestream (bidindebinnenkamer.nl) kunt u elke dag deelnemen en deelhebben aan de getijdengebeden die twee keer per dag worden gehouden in de kapel van Nieuw Hydepark in Doorn. Bezinning en gebed uit de eeuwenoude kloostertraditie.

Kaarsje branden

Een kaarsje aansteken voor iemand die ziek is, iemand die u mist of iemand die u een hart onder de riem wilt steken? Op MijnKerk.nl kunt u dag en nacht een online kaarsje aansteken (mijnkerk.nl).

Luistertroost

Op het internet vond ik ‘Luistertroost’. Lydia Vroegindeweij en Diederiek van Loo maken een speciale dagelijkse podcast Luistertroost (kerkliederwiki.nl).

Elke dag bezorgen ze je een korte meditatie bij een lied, met een toefje geloof, hoop en liefde. Om de moed erin te houden en ook in kleine kring de lofzang gaande te houden. De meditaties worden verzorgd door ds. Diederiek van Loo, stadsdominee in Amersfoort, en Lydia Vroegindeweij, projectleider Kerkliedwiki, verzorgt de techniek. Ze maken dankbaar gebruik van de spontane inbreng van musici, die een intro en de melodie van een lied willen spelen en opnemen om te delen. Zo hoor je naast orgel en piano ook de beiaard, cello, luit en harmonium.